top of page

Historie

India er en av de eldste sivilisasjonene i verden. Befolkningen er avkom etter stammer fra Indusdalen. Derfra vandret folk videre til Sør- og Øst-Asia.

India omfattet tidligere både Pakistan og Bangladesh, derfor finner man flere likhetstrekk med indisk matkultur i disse landene. Det samme gjelder andre nærliggende naboland som NepalIranAfghanistan med flere.

India var lenge ettertraktet på grunn av rik tilgang på varer som kryddertebomullskinnsølvgull og edelstenerSilkeveien var en populær rute som gjorde at mange utlendinger etablerte seg i India for å drive handel. Dette påvirket det tradisjonelle, vediske 

kjøkkenet, og det ble inspirert av nye impulser. Man finner dessuten for eksempel portugisisk-inspirerte retter i Vest-India og kaffebønner i Sør-India.

Nordindisk kjøkken

Det nordindiske kjøkkenet kjennetegnes med særlig retter fra Punjab, der tandoori-retter, nan, panir og butter chicken er sentrale. Siden dette er kjent som et gourmetkjøkken, finnes disse rettene nærmest på alle restauranter både i og utenfor India.

Tradisjonelt sett var befolkningen stort sett bønder med egne kyr og rik tilgang på melkeprodukter som fløteyoghurt og ghee

Basmatiris sies å være så aromatisk og god på smak på grunn av det rene vannet i elvene fra Himalaya og frisk vegetasjon. Det finnes et rikt utvalg av brødsorter i denne delen av landet, siden det drives mye jordbruk med stor tilgang til melk og dyrking av flere kornsorter og grønnsaker.

Sørindisk kjøkken

Sør-India kjennetegnes med retter laget av fisk og scampi, siden kystlinjen bugner av disse. Fiskenæringen er sentral, og husbåtene

er populære turistmål. Selv vegetarianere spiser sjømat på grunn av den naturlige tilgangen langs kysten. Det er rik tilgang på

kokosnøtter, og derfor lages de fleste rettene med kokosolje, kokosmasse eller kokosmelk.

Melkeprodukter, brød og kornprodukter er lite brukt. Den store risproduksjonen gjør at rismel er en mer naturlig og meget populær kilde. Dosa, en slags tynn og porøs pannekake, er svært ettertraktet på spisesteder i hele India.

Vestindisk kjøkken

Kjøkkenet i den vestlige delen av India kjennetegnes blant annet med retter av svinekjøtt, vindaloo og andre populære retter fra 

Mumbai og Goa med tropiske grønnsaker og frukter, kombinert med fiskeretter og inspirasjon fra portugisisk innovasjon med blant annet bruk av vin.

Østindisk kjøkken

Det østindiske kjøkkenet er svært ulikt de tradisjonelle rettene man kjenner som indisk mat fra restauranter i Vesten. Forskjellige typer fiske-curry og kokt ris er sentral. Smakene er også noe inspirert av mongolsk og kinesisk kjøkken med få krydder og enkle retter. Ellers er regionen mest anerkjent for sine søte desserter. Det er færre vegetarianere her enn ellers i India.

AdobeStock_319120000.jpeg
Kart india 14.jpg

Begreper og retter i indisk mat 

Tandoor

En leirovn som er støpt på bakken. Den er tønneformet, og fyres opp med kull og gir maten en saftig konsistens og en spesiell aroma. Tandoori er retter med rødlig farge, laget i en tandoor. Kjøtt, fisk eller grønnsaker legges i en krydret yoghurtmarinade før de settes på spyd og stekes ved 350–450 grader i noen få minutter.

Butter chicken

En kaloririk festrett med tandoorigrillet kylling, stekt i smør før den kokes videre i en krydret fløtesaus.

Chicken tikka masala

Tandoorigrillet kyllingfilet, servert i en krydret fløtesaus med cashewnøtter og flere aromatiske krydder.

Korma

Saus som er laget med kokos, mandler, fløte og eventuelt rosiner, med milde smaker og mye aroma.

Daal

Forskjellige typer linser, bønner eller kikerter som lages med velsmakende kryddersauser. De er i utgangspunktet veganske, men restauranter tilsetter gjerne fløte i rettene.

Basmatiris

Basmati betyr «duftende». Dette er en vellagret, langkornet ris som har mer aroma enn vanlig ris. Den har sin opprinnelse i Nord-India, mens i andre deler av India bruker man kortere og tykkere ristyper.

Nan

Festbrød som lages på hvetemel i en tandoor. Det kan lages med og uten krydder.

Peshawari nan

Søt nan laget med kardemommenøtter og rosiner.

Keema nan

Fylt nan med krydret kjøttdeig av lam.

Garlic nan

Nan med hvitløk.

 

Hariyala nan

Nan med koriander og/eller mynte.

 

Chapati

Hverdagsbrød lages på sammalt mel, kan stekes i stekepanne, tandoor eller åpen flamme.

 

Dosa

Pannekake av ris- og linsemel, spises til frokost og har sin opprinnelse i Sør-India. Den kan fylles med krydrede poteter og spises med sterk linsesuppe og kokoschutney.

Pori

Luftige, små festbrød som friteres i varm olje.

Ghee

Klaret smør som brukes i gourmetretter og desserter, og som gir en særegen aroma i rettene.

Panir

Ost laget av melk og syrnet melk. Den har sin opprinnelse i Punjab og kan brukes til både forrett, hovedrett og dessert. Osten kan grilles, kokes, stekes eller spises naturell.

 

Chutney

Mos eller puré av frukt eller grønnsaker med sukker og/eller krydder.

 

Pickles

Frukt eller grønnsaker lagt i krydderolje eller eddik- og krydderlake.

 

Raita

En dip eller siderett laget av syrnet melk (kefir eller yoghurt) tilsatt grønnsaker eller frukt sammen med krydder.

 

Papadam

Sprøtt flatbrød av linsemel som er soltørket. Det kan raskt friteres, stekes i stekepanne, i stekeovn eller på grill uten tilsetning av olje.

Lassi

En kjølig drikk som er laget med syrnet melk som er søtet eller tilsatt krydder og mynte. Den mest kjente er laget med mango; mangolassi.

Chai

Indisk te som er laget med svarte teblader, melk, krydder og brunt sukker eller melasse.

Man - Fre kl. 1500 - 2200

Lør - Søn kl. 1300 - 2200

Tandoori Masala

Sandsværveien 162 | 3615 Kongsberg

+47 45 88 23 23 | post@tama.no

www.tandmas.no

Følg oss

  • Facebook
AdobeStock_57683096.jpeg
AdobeStock_284468940.jpeg
bottom of page